Leven van

STENEN

TEKST REINOUT VAN DER HEIJDEN

Veel ouderen hebben weinig inkomen, maar geen mogelijkheid om dat aan te vullen vanuit hun vermogen. Dit zit vast namelijk in de eigen woning. Die is behoorlijk wat waard, want er zit bijna geen hypotheek meer op. Sommige huiseigenaren kunnen zelfs het onderhoud niet meer betalen. Zelf klussen lukt ook niet meer. Verkommeren in een langzaam aftakelende woning lijkt dan het toekomstperspectief. Valt daar iets aan te doen?

Er zijn geen makkelijke oplossingen voor dit probleem. Of eigenlijk: deze problemen. Want het zijn er twee:
1. Onderhoud financieren
2. Vermogen uit het huis halen

1. Onderhoud financieren

Veel gemeenten werken samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) om ervoor te zorgen dat ouderen in hun woning kunnen blijven wonen. Inwoners van die gemeenten kunnen de Blijverslening afsluiten voor specifieke woningaanpassingen, zoals een traplift en/of een veilige douche. Sinds 2018 is daar ook de Verzilverlening bijgekomen. Die kun je gebruiken voor alle andere verbouwingen of onderhoud, mits de gemeente het goedkeurt.

De rentes van beide leningen zijn laag. Nadeel is dat gemeenten vaak traag zijn met dit soort leningen. De Blijverslening werd in 2015 ingevoerd, en al snel hadden honderd gemeenten interesse om hem aan te bieden. Eind 2017 waren er nog maar 59 gemeenten die dat werkelijk deden. De Verzilverlening werd in mei 2018 nog maar door één gemeente aangeboden.

ANDERE OPTIES OM ONDERHOUD TE FINANCIEREN ZIJN:

  • Het geld voor onderhoud lenen van de kinderen. Je moet dan wel rente betalen. Als die aftrekbaar moet zijn, moet je ook tussentijds aflossen. Los je niets of niet alles af, dan kun je afspreken dat de kinderen het geld terugkrijgen na overlijden (van de ouders) of als je de woning verkoopt vanwege verhuizing naar een verzorgingshuis.
  • Een tweede hypotheek of persoonlijke lening nemen. De maandlasten nemen dan toe. Voor deze optie moet je voldoende inkomen hebben. Ook moet je de lening aflossen. Voor het afsluiten van persoonlijke leningen geldt vaak een maximale leeftijdsgrens van 65 of 70 jaar. De lening moet dan bij 75 of 80 jaar volledig zijn afgelost.
  • Het geld lenen via een opeethypotheek van bijvoorbeeld Florius, Rabobank of SNS. Nadeel is dat zonder aflossen de schuld steeds verder stijgt. Daarnaast is de rente niet aftrekbaar en heb je bij een opeethypotheek flinke kosten (vanaf €2000); zie ook hieronder bij 'De opeethypotheek'.2. Vermogen uit het huis halen

Wie meer wil dan alleen onderhoud financieren, moet omkijken naar ingrijpendere methoden. Een lang geleden gekochte eigen woning bevat vaak veel overwaarde, vooral als de hypotheek ondertussen is afgelost. Een afgeloste hypotheek zorgt voor lage maandlasten, waardoor je na je pensionering minder inkomen nodig hebt.

Het is verleidelijk de overwaarde te gebruiken om het pensioen aan te vullen. Er is een aantal manieren om dat te regelen: