Dagelijkse boodschappen worden

DUURDER

In 2019 houdt bijna iedereen netto meer over van zijn inkomen dankzij de daling van de inkomstenbelastingtarieven. Fijn, maar de overheid moet dat natuurlijk wel ergens van betalen. Het geld hiervoor komt onder andere binnen door het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. De dagelijkse boodschappen worden straks dus duurder. De btw-verhoging kost een gemiddeld huishouden ruim €300 per jaar, aldus berekeningen van de Consumentenbond. Het hoge btw-tarief blijft overigens 21%.

TEKST ASHA STUIVENWOLD

Het lage btw-tarief kom je vooral tegen op de bon van de supermarkt. Maar ook de rekening van het restaurant of van een dagje uit in eigen land wordt volgend jaar hoger.

ALVAST INSPELEN OP DE BTW-VERHOGING?

Het is voordelig om dit jaar al producten of diensten af te rekenen die onder het lage btw-tarief vallen en pas in 2019 worden geleverd. De Belastingdienst zal het btw-verschil niet naheffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor festival- en theaterkaartjes voor 2019 die dit jaar al in de voorverkoop zijn, of een hotelovernachting in 2019 die je in 2018 boekt en betaalt. Verwacht geen spetterende besparing. Om een idee te krijgen:


  • Wie nu bijvoorbeeld voor het Koninklijk Concertgebouworkest een jaarabonnement bestelt voor het seizoen 2018-2019, krijgt korting ten opzichte van losse kaarten en heeft een klein btw-voordeel. Wie kiest voor acht concerten rondom Klassiekers van serie D, heeft bijvoorbeeld een btw-voordeel van circa €13.


  • Wil je volgend jaar de buitenkant van je huis opnieuw in de verf zetten, dan kun je alvast met een schilder een afspraak maken voor volgend jaar. Als je het schilderwerk dit jaar al betaalt, rekent hij bijvoorbeeld €3000 inclusief €170 btw. Betaal je volgend jaar, dan is de btw €255 en krijg je een rekening van €3085 voor dezelfde werkzaamheden.


  • Wie in de meivakantie twee weken in een vakantiepark in Nederland met familie wil doorbrengen, kan btw-voordeel halen door al vóór het kerstdiner te boeken en te betalen. Op een verblijf waarvoor je in 2018 €2000 betaalt, scheelt dat €57 btw.


Let op: vooruitbetalen van rekeningen brengt wel risico's met zich mee. Meer daarover is te lezen op onze website.

VAN 6% NAAR 9% BTW