DOORVERWIJZERS


Op consumentenbond.nl vind je nuttige beoordelingen van financiële producten en praktische informatie over geldzaken. Actueel en op maat. Ook handig om je financiën op orde te krijgen of gewoon interessant en leerzaam.

TEKST KIRSTEN VAN LOON


INFORMATIE VÓÓR DE KOOP

Testrapporten

Consumentenbond-leden en -abonnees kunnen gratis actuele testrapporten downloaden in de webwinkel van de Consumentenbond. Testrapporten zijn er over verschillende onderwerpen: van televisies tot wasmachines en van e-bikes tot cv-ketels. Ieder testrapport bevat kooptips, details over Beste koop-producten en andere aanraders, plus de volledige tabel met testresultaten. Niet-leden betalen vanaf €2 per rapport.


BELASTING

Toeslag berekenen

Wie vergeet om een toeslag aan te vragen, loopt volgens de Bond van Belastingbetalers minimaal zo’n €500 mis. Maak een proefberekening om te zien of je huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget of zorgtoeslag kunt claimen.


Checklist belastingaangifte overledene

Onze checklist helpt je op weg wanneer je de aangifte inkomstenbelasting afwikkelt voor iemand die is overleden.


Schenkingsakte

Met een schenkingsakte houd je grip op een schenking aan een (klein)kind en voorkom je dat het geld in verkeerde handen komt. Wie daar een ‘zachte’ of ‘harde’ uitsluitingsclausule in wil opnemen, kan gebruikmaken van onze handige voorbeeldovereenkomsten.


VERZEKEREN

Raadpleeg de afschrijvingslijst

Voor goederen die al een tijdje in gebruik zijn, keren verzekeraars slechts de dagwaarde uit bij schade. Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maken inmiddels de meeste inboedel- en reisverzekeraars op hun website bekend hoe snel zij diverse producten afschrijven. Onlangs hebben wij onze webinformatie geüpdatet, waardoor de afschrijvingslijst van een verzekeraar direct te zien is. Voorkom teleurstelling en raadpleeg de afschrijvingslijst.


Keuzehulp: kortlopende of doorlopende reisverzekering

Voor het vergelijken van reisverzekeringen moet je eerst kiezen of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering wilt. Met onze keuzehulp weet je in een paar stappen welke variant je het best kunt kiezen.


Vergelijker rechtsbijstandverzekeringen

Bij een conflict met buren, in het verkeer of op het werk kan juridische hulp handig of zelfs noodzakelijk zijn. Bekijk met onze vergelijker welke rechtsbijstandsverzekering het meest waar voor zijn geld biedt.


BESPAREN

Onderhandelen met je provider
Door te onderhandelen met je internet-, telefoon en/of televisieprovider haal je meer uit je abonnement. Bekijk ons stappenplan hoe je succesvol kunt onderhandelen.


Vergelijker aansprakelijkheidsverzekeringen
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt uitkomst als iemand anders je aansprakelijk stelt voor letsel- of materiële schade. Een AVP is niet wettelijk verplicht, maar hoort eigenlijk wel thuis in ieders basispakket van financiële diensten. Bekijk via onze vergelijker welke verzekeraar de beste aansprakelijkheidsverzekering aanbiedt.


Sites en apps die tijd en geld besparen
In een online special van de Consumentenbond staan handige apps die je tijd en/of geld kunnen besparen. Bijvoorbeeld apps die je helpen bij budgetteren, een woning zoeken of je recht halen, of handig zijn voor als je gaat reizen.


UITVAART

Afscheid regelen
Als iemand overlijdt, moeten de nabestaanden van alles regelen. Maar waar moeten zij beginnen? Het is bijvoorbeeld handig als een van hen weet of de overledene zijn wensen heeft vastgelegd en of hij een uitvaartverzekering had. Bekijk ons stappenplan.


Tips van panelleden
Alle kosten vooral bespreken met bijvoorbeeld de uitvaartondernemer gebeurt lang niet altijd, blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 1700 panelleden. Een uitvaart pakt daardoor soms veel duurder uit dan verwacht. Onze panelleden geven goede tips hoe je de kosten van een uitvaart in toom houdt.


Uitvaartverzekering stopzetten

Er zijn soms goede redenen om een uitvaartpolis stop te zetten. Wij leggen uit hoe je dat het beste kunt doen en waarom je afkoop beter kunt vermijden.


NIEUWS EN ARCHIEF GELDGIDS

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 lezers ontvangen maandelijks de digitale nieuwsbrief van de Geldgids. Hierin vind je het laatste nieuws en tips om je financiën handiger te regelen.

Klik hieronder om je aan te melden voor de nieuwsbrief:


Archief

Oude nummers van de Geldgids bewaren hoeft niet meer. In ons online-archief zijn alle artikelen van de laatste vijf jaargangen te vinden, naar keuze gesorteerd op datum of relevantie. Zoektermen gebruiken is mogelijk.