De eigen woning als

melkkoe

Vanaf 2019 verandert de fiscus de spelregels voor de eigen woning. De hypoheekrenteaftrek wordt minder en er komt een eigenhuistaks. De gevolgen op een rij, plus bespaartips.

TEKST NELLEKE ROOKMAAKER EN REINOUT VAN DER HEIJDEN

Minder aftrek, lager forfait

Verliezers: hoog inkomen, veel schuld

Eigenhuistaks: sluipmoordenaar

Bespaartips

Beschouwt de overheid de huiseigenaar tegenwoordig als melkkoe? In de afgelopen decennia zijn zo veel mogelijk mensen met royale fiscale subsidies verleid om een eigen woning te kopen. Rond 1950 had nog maar een kwart van de Nederlanders een eigen woning. Inmiddels is dat door fiscale subsidieregelingen opgelopen tot 60% van de huishoudens.

De royale steun aan huizenkopers is ondertussen een stuk minder geworden. De laatste jaren zijn de fiscale voordelen vooral voor huiseigenaren met nieuwe hypotheken sterk beperkt. Vanaf volgend jaar zijn ook consumenten aan de beurt die al een tijdje een hypotheek hebben of de hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Vanaf 2019 komt er een nieuwe eigenhuistaks en vooral vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd. Is het nu tijd om de vetgemeste koe uit te melken?

In dit artikel analyseren we de gevolgen van de veranderingen waarmee huiseigenaren vanaf 2019 te maken krijgen. Betalen zij de rekening van de grootscheepse belastingverlaging? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen, de hypotheek en de woningwaarde.

Voor consumenten met een hoog inkomen en een (flinke) hypotheekschuld blijkt het verlagen van de hypotheekrenteaftrek naar maximaal 37% in 2023 grote gevolgen te hebben. Huiseigenaren met geen of weinig hypotheekschuld krijgen te maken met de geleidelijke invoering van de eigenhuistaks – ook wel bekend als de aflosboete of het afbouwen van de Wet Hillen. Die nieuwe taks lijkt een sluipmoordenaar voor gepensioneerden die netjes hun hypotheek hebben afgelost. De belasting is in het begin laag, maar stijgt daarna ieder jaar een beetje. Ook mensen met een aflossingsvrije hypotheek krijgen vanaf 2031 last van deze taks.